top of page

זמן של מספרים - איך הקמתי את מחלקת Growth במאקו (ליזי מרדר כהן)

אם לפני כמה שנים הייתם אומרים לי שאני אקום מאושרת כל בוקר ליום חדש שגדוש במספרים הייתי טוענת שאתם מדמיינים.



אני שפרחתי במגמות ההומניות והעדפתי לעשות מוגבר בצרפתית מאשר במתמטיקה וששום דבר במסלול האקדמי שלי לא רמז על עתיד אנליטי, מצאתי את עצמי יוזמת ומובילה את מחלקת Growth במאקו.

בתור מנהלת מוצר יצאתי תמיד לדרך רק אחרי שלב מקיף של מחקר איכותני וכמותני. אספתי את הדרישות של אנשי התוכן, ובמקביל נהניתי לחקור את הפתרונות המוצריים שהצעתי בכל מיני דרכים: הייתי צוללת לנתונים, קוראת חומר מקצועי, תופסת אנשים על הדרך למחקרי משתמשים גרילה ובעיקר אוהבת להקשיב למשתמשים. אחר כך מול הפיתוח היו נפתחים דיונים ארוכים על מה מודדים ומה לא, מה סתם ינפח לנו איוונטים ובפועל לא נסתכל עליו אף פעם ומה הוא מדד קריטי שאם נבין אותו נוכל למקסם את המוצר לבצע אופטימיזציה ולהביא ערך.

כשעבדתי על הסטוריז של מאקו ואפיינתי את הדיווחים עשיתי זאת לראשונה במחשבה מהסוף להתחלה: ניסיתי לחשוב מהעיניים של אנשי התוכן, הלקוחות של המוצר, על איך יראה הדו"ח שיקבלו ומה יוכלו להסיק ממנו. איזה מדדים יעניינו אותם, מה ייתן להם ערך, יאפשר להם ללמוד ולשנות ומה מידת הפילטור הנדרשת.


אני חושבת שבשלב הזה התחלתי להבין שזה מה שאני רוצה לעשות: להגדיר את המטרות ביציאה לדרך, לחשוב על אופטימיזציה, לפתח כלים ומדדים שיאפשרו לנו להיות הרבה יותר מוכוונים לנתונים כך שניקח החלטות מבוססות דאטה ולא נסתמך רק על תחושות בטן.

אחרי שהתבשלתי עם התשוקה הזו בבטן ויותר מזה עם ההבנה שזה בדיוק אבל בדיוק השלב הבא שאנחנו כפאבלישר צריכים לקחת, במיוחד לאור הדוגמה המעולה שהייתה לנו בבניין עם מחלקת המחקר של קשת, התחלתי לקרוא חומרים. בדקתי איך נראית מחלקה כזו בעולם, איך נראה התפקיד של Growth manager, או יותר נכון Growth Product manager , והתחלתי לחשוב איך ליישם את זה אצלנו והכנתי פיצ' על איל זה צריך לעבוד בעיניי.



עם המצגת שלי הלכתי למנכ"ל מאקו, אורי רוזן, הבא אחריו היה ראש מחלקת מוצרים. הזיק שהיה להם בעיניים כששמעו את הפיצ' הוכיח לי שאני לגמרי בכיוון וקיבלתי תמיכה מלאה לצאת לדרך. הקמנו צוות רב מחלקתי: מוצרים פיתוח ושיווק ויצאנו לדרך חדשה, ארוכה ומעניינת.

כשאני מסכמת היום, כמעט שנתיים אחרי, אני מרגישה קודם כל גאווה על השינוי המשמעותי שיצרנו בשיח. אין כמעט פרויקט היום שיוצא לדרך מבלי שעבר במחלקת Growth והחשיבות והתועלת של המחלקה הן ביציאה לדרך והן בניתוח פרויקטים ומוצרים מרגשת אותי מאוד.

אספתי 8 תובנות מעניינות שעשויות להיות לעזר למי שיוצא לדרך כזו :


1. תמיד להתחיל במטרה הצעד הראשון, כמו בכל דבר בחיים, הוא להציב מטרה לנגד העיניים. ברגע שהמטרה ברורה, הרבה יותר קל להגדיר ולהבין את הדרך ומתי סוטים ממנה. לכן בדקו מה מטרת העל של הארגון שלכם וכמובן כנגזרת מכך מה המטרות של מוצרים ספציפיים.




2. תשתית וטיוב

למרות שכשיצאנו לדרך רציתי שכבר נצלול עמוק לנתונים וניתוחים, היה ברור שהצעד הראשון חייב להיות טיוב הנתונים. כשיש מטרה מול העיניים יותר קל לנקות איוונטים שהוטמעו בעבר וכבר לא משרתים אותנו כדי להקל על עומס הנתונים וגם לבדוק אם יש מענה לכל מה שאנחנו כן רוצים למדוד. זה אפשר לנו לחשוב איך כל מדד שהטמענו ישרת אותנו. שלב סיזיפי ומבאס אבל אלה היסודות הכי חשובים.


3. להקשיב למשתמשים המספרים הגולמיים לפעמים מראים לנו מגמה שאנחנו לא מצליחים להבין למה היא נוצרת, או לחילופין אנחנו מסיקים מסקנה רק על בסיס מספרים כשהסיבות בפועל הן אחרות משחשבנו. השילוב הנכון הוא בין מספרים גולמיים לבין להקשיב ליוזרים שלכם, בכל דרך שתבחרו: סקר, מחקר משתמשים, תצפית. אני השתמשתי בכל אחד מהכלים האלו והם תרמו לי המון. במחקרי המשתמשים שערכתי כל כך נהניתי ללמוד ולהקשיב. תמונה שמורכבת מהשילוב הזה תהיה הרבה יותר מלאה.



4. קבעו מראש מה מדדי ההצלחה שלכם אתם עושים שינוי עיצובי במוצר? למה בעצם? מה אתם רוצים שהשינוי ישפר? איך תמדדו את זה כדי להבין שהייתה הצלחה? תכננו מראש ודעו מראש גם על מה לא תוכלו לענות מתוך הנתונים כדי שלא יהיו ציפיות שלא יתממשו. כשמבקשים מכם להטמיע מדידות מסוימות או דו"ח חדש נסו להבין מה עומד מאחורי הבקשה ומה הערך שניתן לתת מהמידע הנמדד. שאלה שיכולה לעזור במקרה הזה היא: אם יהיה לך את הדאטה הזה מה תשנה בהתאם במוצר?


5. סמכו על מי שעובד ברמה היומיומית על המוצר

במקרה שלנו הקשבה לעורכי התוכן. למרות שחלקם פחות דוברים את שפת הנתונים, כשהם טוענים שמשהו משתנה בהתנהגות הגולשים סמכו עליהם. גם אם נראה שהנתונים נותנים תשובה אחת, לכו עם החשדות שלהם, הם מכירים את ההתנהגות הגולשים מקרוב. ההקשבה שלנו עזרה לנו לגלות מקור תנועה משמעותי לאתר שהתחבא בתוך מקור אחר. אם היינו רק מסתכלים על המספרים, בלי להתייחס לתחושות של העורכים שהובילו למחקר עמוק שלנו, לא היינו עולים על זה.



6. לא לשכוח את הבנצ'מרק

לפעמים יש כל כך הרבה נתונים מעניינים שקשה לוותר על הצגת עוד ועוד דאטה. אבל כשמציגים זאת ללקוחות או למנהלים זה יוצר עומס. לכן חשוב להקפיד על הקשר ועל נקודת ייחוס. השוו את המוצר למוצר אחר, השוו פיצ'ר אחד לאחר במידה ושניהם מקבלים את אותם אפיקי קידום, כך יהיה אפשר להראות מגמות בצורה ברורה או להסיק מסקנות שיש להן ערך.


7. סגמנטים צבעו קהלים, מצאו התנהגויות משותפות כך שתוכלו לבחון שינויים על קהלים ספציפיים. התייחסות לקהל מובחן ומעקב אחריו יכולה לתת לכם המון מידע וגם תאפשר לכם לעשות ניסויים על המוצר לפי התאמה לקהל יעד רלוונטי וכך תקבלו דאטה פחות מוטה. אצלנו יש קהל מכור וקהל מזדמן. אם נגיש לכולם את אותו השינוי יהיה קשה להסיק מסקנות. כשמתמקדים בפלח מסוים יותר קל להבין את האפקט של השינוי. טיפ: מערכת הפרסום יכולה גם לעזור לכם בסגמנטציה של הקהלים.


8. ידע זה כוח - תנו אותו לכולם

אחת המטרות הראשונות שעמדו לנגד עיני הייתה הנגשת הדאטה לעורכים, למנהלי המוצר, למעצבים לכל מי שרק רוצה. בדאשבוארדים שאופיינו לפי הצרכים הרלוונטיים אפשרנו לכל אחד להסתכל על הנתונים באופן ברור. זה מחבר, זה מעורר מוטיבציה וזה העלה שאלות שגרמו לנו להעמיק את המחקר שלנו, לעלות על כל מיני התנהגויות ולהכיר את כלל המוצרים לעומק.


ובנימה אישית, אני מעודדת אתכן ואתכם לחלום חלומות ולחלום גבוה. אחרי שנתיים כל כך מעניינות, מאתגרות ומלמדות, החלטתי ברוח הצמיחה לחשוב קצת על ה Personal Growth שלי ולאתגר את עצמי בדרך חדשה. אני עושה זאת בידיעה שהשארתי אחרי משהו שאני יכולה להתגאות בשינוי בשיח שהוא יצר, ובמטרות שהצבתי והושגו . ועכשיו? עכשיו הזמן להציב מטרת על חדשה ביציאה לדרך.



מוזמנות לשאול שאלות 😊

342 views0 comments

Comments


bottom of page